top of page

2. juli: DET TAPTE PARADIS

DET TAPTE PARADIS

Malerier av Mona Husøy

MONA HUSØY er født og oppvokst på øya Ona og

bosatt i Molde. Hun er utdannet ved Kunsthøyskolen i Oslo

og har også gått på Oslo Tegne-og maleskole.

Av utstillinger kan vi nevne separatutstilling på Galleri Ona,

deltakelse i Vestlandsutstillinga og Nordmørsutstillinga.

Hun hadde nylig separatutstilling på Galleri Gnist i Molde.

Et av bildene hennes; ”Marshmellow Fields” har også vært å

skue på Oransj egen utstilling, ”Havet stiger” i forbindelse

med kunstfestivalen greenlightdistrict i mai i år.

Kunstnerens egne ord om tittelen DET TAPTE PARADIS:

Bildene i utstillingen «Det tapte paradis» kan tolkes på flere plan. Begrepet «Det tapte paradis» har blitt brukt på ulike måter på ulike arenaer gjennom tidene, både i litteraturen, i psykologien og i bibelsk tradisjon.

I psykologien har «Det tapte paradis» blitt brukt som et bilde på en tilstand det hevdes vi alle ble født inn i, der vi opplever oss selv som fantastiske og som verdens midtpunkt. Senere i utviklingen må barnet tilpasse seg virkeligheten, og lære seg å leve med andre som medmennesker. I noen teorier hevdes det at vi som mennesker har et dypt behov og en drøm og et ønske om å nå «det tapte paradis». Her er betydningen av paradiset en metafor på de kreftene i mennesket som søker trygghet og kjærlighet. Det er dette vi prøver å oppnå når vi nyter det gode i livet og skaper gode opplevelser for oss selv og andre.

Flere forfattere har også brukt begrepet. En av dem er Marcel Proust ( 1871-1922) som brukte det som en betegnelse på den indre verden som er den eneste sanne og den eneste virkelige.

Det tapte paradis er i bibelsk sammenheng bildet på syndefallet. Der mennesket satte seg imot Guds forordning om ikke å smake av eplene på kunnskapens tre. Adam og Eva lot seg friste og ble drevet ut av den paradisiske Edens Hage.

Med dagens klimautfordringer og forstyrrelser i det økologiske systemet, kan begrepet «Det tapte paradis» brukes på en ny og aktuell måte. Som menneskehet fikk vi tildelt en frisk planet. Hvor godt har vi forvaltet plassen vi har på jordkloden? Det vi mente skulle bli en nærmest evig ungdommelig paradisisk jordisk tilstand, ved hjelp av teknologiske produserte innretninger og forbruk, kan i stedet vise seg å bli et eneste stort kollektivt selvmord.Hvis det blir tilfellet, må vi vel kunne si at vi som menneskehet har vist at vi ikke har fortjent en plass på jorden. Da vil naturkreftene snu seg mot oss, lik syndefloden som fulgte syndefallet i den bibelske tradisjon.

Eller – vil vi i siste time klare å redde det jordiske paradiset vi en gang ble tildelt, og slik gjenvinne vår opprinnelige, selvskrevne plass sammen med alt annet levende?

DET TAPTE PARADIS er en salgsutstilling og den henger oppe til 13. august.

Vi vil annonsere sommerens åpningstider fortløpende på facebook.

Kunstneren kommer til å være tilstede på åpningen, søndag 2. juli kl. 14.00.

Det vil bli servert forfriskninger og fingermat. Vel møtt!

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page